Beleška recezenta o romanu "Saznanje"

roman "Saznanje" Dušana NinićaPred nama je jedan posve neobičan roman koji je nemoguće svrstati u kliše nekog uobičajenog književnog oblika. Na jednom mestu pisac je dao, na prvi pogled, nespojivo:Od Lepenskog Vira do kvantne fizike i fraktalne matematike, od astrologije i indijske filozofije do boja na Kosovu, od pravoslavne liturgije do savremene sociologije i psihijatrije.

Čitalac uživa u harmoniji tonova čije su strofe budući i sadašnji različiti događaji, koji sjedinjeni autorovom duševnom vibracijom postaju muzika dopadljiva ne samo ušima, već i našim duhovnom biću.

Sam autor tvdi da je to istorijsko-političko-naučnofantastični roman. I da je sve plod njegove mašte. Ali, sa druge strane, stoji činjenica da su mnogi od likova koje tu nalazimo bazirani na realnim ličnostima. Da čak nisu ni imena promenjena. I da li su opisani stvarni događaji? I gde je tu granica između mašte i realnosti? Čitamo o eksperimentima koji su smešteni u tajnim vojnim laboratorijama, o kvantnoj nehercijanskoj fizici, susretima sa vanzemaljskim civilizacijama... I pitamo se da li je Ninić ovde izneo nešto tajno u čemu je i sam učestvovao, ili je to samo mašta vizionara svog vremena? Sve su to pitanja za koja ćemo teško u ovom trenutku naći odgovor, ali je jedno sigurno — da je ovo roman u kome - vreme i prostor, pa i životi likova, sve je sjedinjeno u jednoj tački. I sve se dešava sada i ovde i zauvek, kao neki okoštali obrazac življenja kroz koji vidimo uzroke mnogih današnjih dešavanja, kako na političkoj sceni savremenog sveta, tako i u psihi modernog čoveka.

Prof dr Mića Jovanović

PREPORUČUJEMO

Ninićevo LIKOVNO i PESNIČKO izražavanje (kritike)

NINIĆEVO SELFIČKO SLIKARSTVO

RAZGOVOR SA NINIĆEM objavljen u magazinu SENSA (martovski broj)

PREDAVANJA D Ninića

     - O molitvi OČE NAŠ

                            - video snimak

                            - o predavanju

                            - o predavanju (engleska verzija)

     - Na temu BOJE I DUHOVNOST

     - Tema RTANJ

             - Knjižara EVEREST

             - ISTRAŽIVAČKI FESTIVAL 2011.   (video zapisi)

             - RTANJ I DUHOVNOST (predavanje - snimak)

     Ninić na VIKIPEDIJI

              VIKIPEDIJI (engl.)

 

Novo (peto) izdanje popularnog romana OTKRIĆE  - U PRODAJI

Možete naručiti preko ovog sajta (kontakt) ili na telefon

060 3 44 11 77

 

VIDEO KANAL NA You Tube http://www.youtube.com/user/DusanNinic